Magazin

★★★★☆

Cum alegi o Lampa LED?

Astazi stim ca lumina artificiala modifica ciclurile de somn si ceasul biologic responsabil pentru cat timp dormim si cat timp stam treji.

Odata cu aparitia iluminatului cu LED-uri, lucrurile au devenit mult mai complicate, deoarece puterea si temperatura de culoare a acestora (in principal lumina rece), care este asociata cu un procent ridicat de lumina albastra, produce mai multe perturbari decat becurile cu incandescenta din toate timpurile, care emiteau o lumina mult mai calda.

In plus, s-a demonstrat ca supraexpunerea la lumina albastra are un efect toxic pe termen lung asupra retinei. Daca adaugam la aceasta faptul ca petrecem multe ore in fata ecranelor cu LED-uri ale telefoanelor mobile, tabletelor si calculatoarelor, care emit, de asemenea, lumina albastra, cocktailul este exploziv.

Cand va aflati in aer liber, acest lucru depinde de variatiile luminii solare, iar cand va aflati in interior depinde de temperatura de culoare a luminii pe care o utilizati.

Lumina albastra de la luminile LED si de la ecranele de calculator, tableta si mobil este rea?

Da si nu... depinde

Sa vedem... primul lucru pe care vreau sa il clarific este ca lumina albastra este buna atata timp cat este la momentul potrivit si in masura potrivita. De fapt, soarele emite in mod natural lumina albastra, iar aceasta parte este principala responsabila pentru a ne mentine activi si treji.

De aceea, este foarte sanatos sa fii in aer liber in timpul diminetii si in orele centrale ale zilei. Practic, creierul nostru interpreteaza ca, atunci cand exista multa lumina albastra, suntem in faza cea mai activa a zilei.

Zicala conform careia soarele aduce bucurie este adevarata. In tarile nordice, iarna, aproape ca nu exista lumina solara pe tot parcursul zilei, motiv pentru care exista mult mai multe cazuri de depresie decat in tarile cu mai multe ore de soare.

Stiati ca una dintre modalitatile de a evita depresia este sa folositi in timpul zilei lampi care emit lumina rece cu un procent ridicat de lumina albastra?

Ce se intampla daca suntem expusi la surse de lumina albastra pe timp de noapte?

Cu toate acestea, daca primiti o multime de stimuli de lumina albastra la sfarsitul zilei sau seara, inainte de a merge la culcare, corpul dvs. va ramane activ si nu va incepe sa produca faimoasa melatonina, deoarece va ramane in "modul zi pornit" in loc sa treaca la "modul noapte pornit".

Si pentru a rezolva acest lucru, lucrurile se complica, deoarece trebuie sa folosim un tip diferit de iluminat in functie de momentul zilei si de activitatea pe care o desfasuram.

Acest lucru, care pana nu demult reprezenta o problema, nu mai este o problema atunci cand cumparati lampi sau becuri cu LED-uri cu reglaj de intensitate.

Si inainte de a va oferi informatii despre cele 7 lampi LED preferate, vreau sa va explic putin despre temperatura de culoare, pentru ca sa intelegeti totul perfect.

Veti vedea... este foarte simplu si interesant.

Ce este temperatura de culoare si de ce este atat de importanta atunci cand alegeti si cumparati o lampa LED?

Temperatura de culoare a luminii emise de soare variaza in functie de momentul zilei, fiind mult mai calda in zori si la amurg si mai rece in orele centrale ale zilei.

Acesta este comportamentul pe care ar trebui sa-l imitam cu lumina artificiala, dar acest lucru nu este posibil cu lampile si becurile LED traditionale, deoarece acestea nu sunt reglabile.

In plus, exista, de asemenea, o mare variatie sezoniera, asa ca avem nevoie de un sistem flexibil care sa poata imita cat mai bine diferitele tipuri de lumina naturala.

Tipuri de temperaturi de culoare (lumina calda, lumina neutra si lumina rece)

Temperatura de culoare se masoara in grade Kelvin si daca va uitati la graficul de mai sus veti vedea diferentele dintre cele 3 tipuri principale de lumina.

Lumina calda: (intre 2800K si 3500K). Echivalent cu lumina produsa de becurile cu incandescenta si de cele cu halogen. In cazul in care nu se folosesc lampi cu LED-uri reglabile, aceasta este cea care ar trebui aleasa pentru a fi folosita in sufragerie sau in camerele unei case, deoarece este ideala pentru a fi folosita la amurg si pe timp de noapte.

Lumina neutra: (intre 3800K si 4500K) Este o lumina foarte naturala si poate fi utilizata in orice mediu care nu necesita nuanta specifica pe care o pot oferi celelalte 2 categorii (este o solutie generica, dar, deoarece nu este cea mai potrivita pentru fiecare moment al zilei, nu este cea mai buna).

Lumina rece: (mai mult de 5000K). Numita si "lumina alba", iar in fotografie "lumina naturala", este echivalenta cu lumina unei zile foarte insorite sau innorate. Unul dintre avantajele luminii reci este ca, la aceeasi intensitate, ofera o cantitate mai mare de lumeni, ceea ce produce senzatia unei luminozitati mai mari. Este recomandata pentru bucatarii si bai, precum si pentru locul de munca, daca nu aveti o lampa cu LED-uri cu reglaj de intensitate.

De ce ar trebui sa cumparati lampi cu LED-uri reglabile in ceea ce priveste tipul si intensitatea luminii?

Ei bine, acum ca stiti ca aveti nevoie de un tip diferit de lumina in functie de momentul zilei si de activitate, veti intelege cu siguranta de ce este mult mai bine sa cumparati lampi si becuri LED cu temperatura de culoare si intensitate reglabile.

Aceasta optiune de variatie a temperaturii de culoare se realizeaza prin incorporarea in panourile LED a unor randuri de diferite temperaturi de culoare care pot fi combinate intre ele.

Aveti solutia clasica de a instala un iluminat cu LED cald in living si dormitoare si un iluminat cu LED rece in bai si bucatarii, dar sunt sigur ca va ganditi, ca si mine, ca este o prostie sa aveti solutii partiale cand puteti avea totul in aceeasi lampa.

Astfel, cu o singura lampa cu LED, veti avea toate orele zilei perfect iluminate si veti putea avea performante mai bune, veti putea dormi mai bine si va veti proteja ochii de supraexpunerea la lumina albastra.

Accepti cookies? Citeste mai mult